Ügyfélszolgálat: +36 30 622 90 26
20.000 FT FELETT INGYENES KISZÁLLÍTÁS!
Ügyfélszolgálat: +36 30 622 90 26
20.000 FT FELETT INGYENES KISZÁLLÍTÁS!

A tizenkét színtípus

Színtípusok

De ki tudja, hogy mi is az a színtípus?

Legújabb termékeink

Egészen addig míg nem ismered meg, hogy melyik színtípus az, amelyikbe tartozol és kezded el tudatosan vásárolni a ruházati termékeidet, valószínűleg a kedvenc színeid alapján fogsz választani magadnak, amikor új pulóvert, felsőt vagy kabátot keresgélsz.De biztos vagy benne , hogy jó döntés?

Vajon tényleg jól áll rajtad az a szín, amit viselsz? Egyáltalán nem biztos hogy amit szeretsz, az jót is tesz a megjelenésednek.

Egy rosszul kiválasztott szín például sápaszt, öregít és csökkenti a vonzerőd. Viszont egy megfelelően kiválasztott szín ragyogóvá tesz, felderít és növeli az önbizalmadat.

A tudatos vásárlás alatt pedig azt értem, hogy tudod melyik színtípusba tartozol, tehát pontosan tudod, hogy melyik szín áll jól neked és eszerint választod meg a ruhatáradat.

Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy ismerd a színtípusokat, utána magabiztosabb, vonzóbb és sugárzóbb  lehetsz a saját típusodnak megfelelő színekben.

A színek tulajdonságai

Tulajdonságaik szerint megkülönböztetünk

 • világos vagy sötét,
 • élénk vagy tompa(szürkés árnyalatú),
 • és hideg(kékes-lilás tónusú )vagy meleg(sárgás-narancsos) színeket.

Minden egyes szín ezen tulajdonságok kombinációjából jön létre.

A saját természetes arcszínünket, hajszínünket de még a szemszínünket is ugyanilyen  tulajdonságú színkombinációk alapján azonosítunk.

A színtípusok jellemzői

Az egymásra színharmóniában hasonlító  embereket négy színtípusba sorolhatjuk, amelyeket a négy évszakról neveztek el. Ez az elnevezés eléggé félrevezető, már ami az évszakok hőmérsékletét jellemzi.

Hogy jobban megértsük gondoljunk inkább az évszakok külső megjelenésére. Egy hideg csoportba tartozó nőnek például a hideg színek állnak jól, egy szőke hajú nőnek  meg a világos színek.

Az előnyös színektől az arcunk világos lesz, de sohasem sápadt. Felderül az arcszíne, de nem lesz vörös, se sárga, és nem is szürke. A megfelelő színektől a bőrhibáink kevésbé látszanak. A rossz színektől előjönnek, de még a ráncaink is mélyülnek.

SZÍNCSOPORTOK: TAVASZ, NYÁR, ŐSZ, TÉL

A tizenkét alcsoport szerinti felosztás

De mivel az egyes csoportokba tartozó emberek sem pontosan ugyanúgy néznek ki, így  muszáj volt a négy színcsoportot felosztani három-három, így összesen tizenkét alcsoportra a külső jellegzetességeik alapján.

Az alcsoportokba tartozó emberek az évszaktípusuk színjellemzőivel rendelkeznek, viszont a három jellemző közül az egyik mindig erőteljesebben jelentkezik náluk.

Ezért például a világos nyár színei hidegek, világosak és tompák,  pontosan ugyanúgy, mint a másik két Nyár alcsoportnál, de sokkal világosabbak a színei a másik kettőhöz viszonyítva.

A színtípusok rendszere így segít eldönteni, hogy pontosan ki milyen típusba tartozik, és milyen színekben mutat a legjobban.

A TAVASZ színtípus

A tavasz színtípusba tartozó embereknek a bőre barackos árnyalatú A hajuk színe arany vagy vöröses színezetű. A szemük színe világos, vagy élénken ragyogó türkizkék, türkizzöld, mogyoróbarna vagy zöldesbarna. A hozzájuk tartozó színek világosak, melegek és élénkek.

Színei

A TAVASZ típus alcsoportjai
 • Világos Tavasz: a Nyár színtípus jegyeivel kombinálva. Lágy, meleg színeket válassz, mint  például a halvány drapp, világos lazac, világos türkiz, a pezsgőszín, a sárgás, pasztell zöld és ezek lágyabb árnyalatai.
 • Meleg Tavasz: az Ősz színtípus jegyeivel kombinálva. Terrakotta, sötétebb sárga, sárgászöld, világos narancs, barack, paradicsom, petrolkék és a meleg színek ,valamint ezek kombinálása ( pl. mohazöld, korall és a türkiz)
 • Tiszta Tavasz: a Tél színtípus jegyeivel kombinálva. Élénk színek, pisztácia, türkiz, aranysárga, csokoládé, korallpiros, narancs, jáde és ezek kombinációi. Te már a halványabb színekkel is keverheted őket.
A NYÁR színtípus

A nyár színtípusba tartozó emberek bőre rózsás vagy olívás, néha kékes árnyalatú. A hajszínük többnyire “seszínű”, az egészen világos, platinaszőkétől, a hamvasszőkén át, egészen a hamvas közép, illetve sötétbarnáig. A szemszínük sem élénk inkább lágy árnyalatú, szürkéskék, szürkészöld vagy szürkésbarna színű.A hozzájuk tartozó színek hidegek, világosak, és tompák.

Színei

A NYÁR típus alcsoportjai
 • Világos Nyár: a Tavasz színtípus jegyeivel kombinálva.Finom színeket válassz,mint az almazöld, citromsárga, levendula, szürkéskék, halvány rózsaszín, jégkék, halványlila.
 • Lágy Nyár: az Ősz színtípus jegyeivel kombinálva. Amiket válassz: a mentazöld, a pávakék, a jádezöld, az orchidealila, a csontszín, az ametiszt vagy a középkék.
 • Hideg Nyár: a Tél  színtípus jegyeivel kombinálva.Amiket válassz: a türkizkék, a világosbarna, a levendulalila, a csontszín vagy a narancs.
Az ŐSZ színtípus

Az ősz színtípusba tartozó emberek bőre többnyire sötétebb, kissé olívás  árnyalatú, gyakran szeplős. A hajuk színe a természetes vöröstől, a sötétszőke vöröses árnyalatán át, egészen a barna sötétebb tónusáig terjed. Az ő szemszínűk sem élénk színű inkább lágy, az acélkéktől elkezdve, az olívazöldön át, a sötétbarnáig tartó intervallum, ami gyakran egy bronzos árnyalatú.Színeiket a őszi erdő jellemzi, melegek, sötétek és tompák.

Színei

AZ ŐSZ típus alcsoportjai
 • Meleg Ősz: a Tavasz színtípus jegyeivel kombinálva. A színeid az aranybarna, a terrakotta, narancs, az olajzöld, a pávakék, a rozsda és a piros árnyalatai.
 • Lágy Ősz: a Nyár színtípus jegyeivel kombinálva. A színek amik jól állnak: kávébarna, mohazöld, sötétlazac, vöröses narancs, vajszín, rozsdabarna, türkizkék.
 • Sötét Ősz: a Tél színtípus jegyeivel kombinálva színek, amik jól állnak: az arany, a sötétbarna, a mustársárga, a piros, a meleg türkiz és a petrolkék.
A Tél színtípus

A tél színtípusba tartozó emberek bőre hófehér vagy kreol.Néha rózsás vagy olívás árnyalatú. A hajszínük mindig hideg tónusú, hamvasbarna, kékesfekete vagy hirtelenszőke.Szemszínük élénk, sötét vagy hideg. A szürkéskéktől, a jeges kéken át a sötétzöld és sötétbarna színig terjed. A szemfehérjük pedig élesen elüt.

Erős színkontrasztokkal rendelkeznek, mint a téli  jeges táj a havas hegycsúcsokkal, kék éggel. Színeik élénkek, hidegek, és sötétek.

Színei

A TÉL típus alcsoportjai
 • Tiszta Tél: a Tavasz  színtípus jegyeivel kombinálva. Te viselheted a legélénkebb színeket, mint például a királykék, az ibolyakék, a harsány, erős türkiz,az élénk citromsárga, az erős piros, a magenta, de a fekete-fehér is nagyon jól áll.
 • Hideg Tél: a Nyár színtípus jegyeivel kombinálva. Válassz jeges szürke, jeges rózsaszín, fukszia, málna piros, szilvakék, liláskék, fenyőzöld vagy vakondszürke színeket.
 • Sötét Tél: az Ősz  színtípus jegyeivel kombinálva. A te választásod pedig lehet a barna,a sötétebb narancs, a mély türkiz, a csontszín, a magenta, a levendula lila,és a jegeskék.

Minden egyes színtípusnak megvan a saját színskálája, ami a számára legelőnyösebb színeket foglalja magában .

A tizenkét színtípus színpalettája

Az így kialakult tizenkét csoportnak mind megvan a saját színpalettája. Ez mutatja meg, hogy milyen színeket érdemes választanod( ha ruhát, sminket, vagy kiegészítőt   szeretnél) ahhoz, hogy a legszebbnek és a legfiatalabbnak mutasson.

A hajszínedet is meghatározza a típusod, ezért például teljesen hiába hozzák divatba az ébenfekete  hajszínt, ha neked nem áll jól, és csak sápadtá tesz. Olyan hajszínt válassz magadnak, ami a színtípusodnak megfelelő palettán van. Így lesz sokkal fiatalabb és természetesebb az összhatás.

Pinterest oldalunkon még több képet találhatsz a színtípusokról!❤️

A tizenkét típus színei

Ha szeretnéd tudni hogyan kellene öltöznöd ahhoz, hogy vékonyabbnak tűnj, kattints ide.

További cikkeinket itt találod.

TERUHAD.HU – A webbutik
Limitált szériás olasz és francia női ruha webshop


KIEMELT TERMÉKEINK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük